Gregoriemarknad ….

Fjällen 46, 46...

Så här fint har solen lyst över Östersund med omnejd under hela veckan … Det är riktigt kallt på nätterna, runt -20 …. På dagarna värmer solen så pass att temperaturen hamnar på några grader under nollan ….

Idag tänkte jag ta mer er på Gregoriemarknaden …. Eller Gregoriemarsnen, som vi säger på jämtska …  En marknad med 1000-åriga anor….. Som pågår i 3 dagar i början på Mars….

Marknad 1...

I begynnelsen så var den här marknaden placerad ute på Frösön, närmare bestämt ute på Bynäset  … Det här var innan Jämtland var kristnat …

Jämtarna hade då ett eget självständigt allting som passade på att hålla möte i samband med denna marknad …Vårt allting kallades Jamtamot … Och grundades  strax efter världens äldsta parlament … Det Isländska alltinget, vilket grundades år 930 …. 

Marknad 3...

Jamtamot var den högsta instansen i Jämtland under den tid då tinget var verksamt …. Vid Jamtamot avgjordes tvister och domar föll i brottmål…. Det finns teorier om att det var på Jamtamot som jämtarna valde att övergå till kristendomen under 1000-talet ….. Strax efter slaget vid Stiklestad …. 

Jamtamotet fick fortsätta att verka efter övergången till Norge i och med förlusten vid slaget vid Storsjöns is 1178 ….

Efter att vårt län blev svenskt 1645 överfördes delar av Jamtamot till ett svenskt landsjämnadsting … Vilket kom att kallas – Jämtlands landsjämnadsting …. Under första hälften av 1800-talet var Jämtlands landsjämnadsting det enda existerande landstinget i Sverige.

Marknad 11...

Hur som helst, marknaden flyttade 1798 … In till den år 1786,  grundade staden Östersund och existerade ända fram till 1914 …  Då den förbjöds av Svenska statens myndighets Kommerskollegium …. 

Trots förbudet,  så pågick den ändå under ett par år för att sedan försvinna helt…  Först 1986, i samband med vår stads 200-årsjubileum … Återuppväcktes Gregoriemarknaden och har sen dess ägt rum varje år i mars….

Kolbullar 2...

Som vanligt så finns det knappt ett enda evenemang i Jämtland där det inte finns Kolbullar … att köpa och inmundiga …. Här är det Jamtlis gynnare som tillagar en klassisk Jämtländsk maträtt … 

Suovas 1...

Suovas betyder ”rökt”  … Och är olika former av saltat och rökt renkött ….  Köttet saltas några dagar innan rökningen ….

Man kan äta det tillsammans med potatismos och oftast lingonsylt samt nån form av sås …. Suovas serveras ofta vid marknader eller liknande arrangemang, i pitabröd med sallad till ….

Knalle...

Knallar kommer från olika delar av landet … Just här såldes skinnmössor, sadelskydd och renskinn ….

Korv 1...

Andra sålde korv med olika smaker ….

Bröd...

Hembakt bröd är alltid gångbart häruppe … Men jag är kräsen och äter helst det bröd som mamma och jag brukar baka …

Men nu tror jag inte mamma klarar av att baka längre så kanske måste jag också börja att köpa bröd ;(…. 

Ostar o bröd 1...

Och naturligtvis så kan man köpa ostar av ko och get … Som smakar bra med hembakt korntunnbröd …

Kakor...

Kakor och andra godsaker är också sånt som går att inhandla … 

Kläder ...

Kläder finns hur mycket som helst … Av olika slag och skiftande kvalité …

Ballonger 3...

Såklart finns ballonger för barnen …. Lägg märke till att även Stosjöodjuret är representerat bland ballong mångfalden …

Ponnyridning 1...

Ingen marknad utan aktiviteter … Här är det ponnyridning med Shetlands ponnys … för de allra minsta barnen …

Ponnyridning 3...

Matchande vojlock och pannluggsrosett ….

Islandshäst 1...

Här har vi Islandshästarna som de lite större barnen kunde rida på ….

Hundspann 1, 1...

Eftersom Medvinden är öppen så finns det såklart möjlighet att åka ut på en tur med hundspann på Storsjöns is ….

Men nu till  mina favoriter på marknaden ….

Forbondeekipage 2, 2... 

 Forbondehästarna ….. Så otroligt vackra Nordsvenskar … Kan vara Ardenner hästar också … Men såg inga av den rasen idag …

Hästar o forbonde 5, 5...

Ordet fora  fanns redan i fornsvenskan med betydelsen färd, medfört gods ….

Forkörare var oftast bönder som drygade ut sin försörjning med att mot betalning utföra olika körsysslor … Eftersom de körde foror kallades de för forbönder …

Forbondeekipage 2, 2...

Forkörning var vanligt förekommande förr i tiden och kom från bondekulturen … Den var särskilt utbredd i Jämtland, Härjedalen, Dalarna, Hälsingland och Tröndelag ….

De största marknaderna var Rörosmarknaden i Röros, Marsimarknaden i Levanger och våran Gregoriemarknad …. 

Forbondehästar 10, 10...

Eftersom det inte fanns något utbrett vägnät i inlandet blev vintern den naturliga frakttiden, då man även var befriad från sommarens alla sysslor som buföring och jordbruk ….  Sjöar och myrar frös också till is vilket underlättade färderna ….

Forbondehästar 12, 12...

Det förekom även forkörning på sommaren men i mycket mindre omfattning, och det fanns särskilda färstugor längs sträckorna ….

Efter att järnvägen kom till området försvann det mesta av forbondekulturen … 

Idag hålls denna tradition fortfarande levande genom olika forbondeföreningar som försöker att bevara forbondekulturen, både på den norska och den svenska sidan om Kölen = En benämning på den del av den skandinaviska fjällkedjan som följer svensk-norska gränsen … 

Forbondehästar 13, 13...

Så mycket vackrare än såhär är det svårt att bli … Om man är häst iaf …. 

Vi hörs // Maria

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Gregoriemarknad ….

 1. lagottocattleya skriver:

  Så underbart att marknaden tagits upp igen! Jag kände inte alls till det här, utan har lärt mig mycket nytt igen av dig. Vackra och informativa bilder till likadan text – hästarna är fantastiska. De där kolbullarna undrar jag över lite – vad finns i dem och hur ser de ut? Är det som hamburgare till formen, eller?

  Hundspann har jag åkt i minus 15 och vind på det. Jag trodde de skulle behöva tina upp och skära loss mig och jag kunde inte använda ansiktsmusklerna på timmar efteråt. Ändå hade jag för mun och näsa. Jag antar att vi söderlänningar varken har vana eller kläder för sådana aktiviteter…

  Om du vill finns bilder från marknaden i Röros att se här: http://bentehaarstad.wordpress.com/

 2. mariayarri skriver:

  Kolbulle består av vatten, mjöl, salt och rimmat fläsk… En kaloribomb, kan man säga …
  De här tillagas över öppen eld, och är ungefär som en tjock och rund fläskpannkaka … Förr i tiden var det mat för skogsarbetare, rallare, kolare, flottare …

  Det är kallt att åka hundspann, varma kläder behövs, lika kallt att åka häst och släde nere på Storsjöns is då det nästan alltid blåser där .

  Jättefina bilder från Röros marknad , den är mer lik den vi har på Jamtli . Vår marknad i Mars ligger i stan och det är inte alls lika mysigt … Men som tur är har vi Vinterparken, och där är det fint.
  // Maria

 3. Inger sjöber skriver:

  Jätteintressant och lärorikt och som vanligt fina bilder. Tack för att du tog oss med dit.

 4. Ping: De wonderlijke lotgevallen van Jämtland | Banjeren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s